Censura el censurat?

sergi | censura, política, xorradetes | dimecres, setembre 30th, 2009

M’ha arribat aquest missatge, que, de ser cert, em sembla molt fort i trist (El Jueves és una revista que admire i llig de fa temps):

Franchu, Francesc Llopis Surrallés, que és col·laborador d’El Jueves, ha presentat una vinyeta referent al tema de la consulta d’Arenys de Munt sobre l’autodeterminació i la hi han negada. Demana que se’n faci difusió.
És lamentable que una publicació que ha patit la censura (recordeu la portada amb els prínceps espanyols) rebutgi ara una simple vinyeta perquè pot tocar el voraviu dels seus lectors espanyols. Ja se sap, els espanyols primer de tot i abans que res són espanyols, i no hi ha res més semblant a un espanyol de dretes que un espanyol d’esquerres.
Aquesta és la vinyeta censurada d’El Jueves:

Actualització [1 d'octubre de 2009]: des de la Redacció d’El Jueves, ens han fet arribar aquesta aclaració:

Hola Sergi,

Portem ja uns quants dies responent a correus com el teu.  La mala qualitat de la informació a internet fa molt evident la importancia de contrastar les noticies abans de fer-les públiques, per això t’agraím que ens preguntis. Racocatala.com, origen de la polémica no tan sols va considerar innecesari preguntar-nos abans d’acusar-nos de censura, es que no va parlar ni amb en Franchu, l’autor de la vinyeta.
Anem a pams: sí, vam rebre la vinyeta d’en Franchu i no, no la vam publicar. En Franchu ens fa arribar tres o quatre vinyetes cada setmana. No és un col.laborador fixe de manera que només li publiquem un acudit quan ens crida molt l’atenció (la mitja ve a ser d’un cada tres mesos). És a dir, a en Franchu li “censurem” 80 acudits l’any. Et puc assegurar que mai hem fet servir cap criteri ideologic per a no publicar una vinyeta, simplement els acudits ens fan més o menys gracia. En el següent número de la revista, per cert, en Toni Batllori dedica una página sencera al tema d’Arenys.
En fi, no ens sentim culpables d’haver censurat cap vinyeta i crec que, ara sí, tens les dades que calen per a decidir si som o no uns censors.

Salut.

Quina fauna pel Facebook!

sergi | censura, llengua, manipulació | dimecres, març 25th, 2009

Resulta que un bon dia, un amic del Facebook (ja no recorde qui) em suggeria afegir-me a aquest grup. Capollet de mi, que no sé dir que no… i perquè el tema el trobava important (fer visibles les llengües minoritzades a la xarxa) m’hi vaig unir.

A quina mala hora. Un altre bon dia, un altre bon amic m’envia aquest enllaç, amb un article de la Clara-Simó a l’AVUI, que reproduesc sencer, per que vosaltres mateixos jutgeu si es mereixia eixa reacció:

SOBRE LLENGÜES

La hipocresia sobre les llengües de l’Estat altres que el castellà és tan enorme que sovint es posa en evidència. Per exemple, en guanyar Feijóo les eleccions gallegues, va dir per televisió: “Ara s’han acabat les galescuelas i les imposicions lingüístiques”. I es va quedar tan satisfet: la imposició del castellà i que les famílies que volen gallec a l’escola es quedin a l’escapça no el va fer vacil·lar. O, també, els partits espanyolistes, que han bramat fins a esgargamellar-se dues idees capitals: que els pares tenen dret a triar si els fills aprenen català o no (però no diuen res sobre l’obligatorietat de la matemàtica, de la geografia o del castellà), i que en un país bilingüe (la paraula bilingüe no els cau de la boca) les dues llengües han d’estar en condicions d’igualtat (marededéusenyor!); doncs en Tresserras es despenja i diu que en la nova llei del cinema un 50% de pel·lícules serà en català i un 50% en castellà, i es posen a protestar amb un furor en clara contradicció amb el que havien predicat. No es tractava que els ciutadans triessin? No deien que tot hauria de ser en les dues llengües?

Els mestretites diuen, com si tinguessin experiments a mà, que això va en contra de les lleis del mercat (també ho deien abans d’inaugurar-se TV3, i ara s’ho callen) i que el doblatge és una ignomínia, que fa malbé el cinema, però mai no han dit ni un mot sobre el doblatge al castellà.

Espanya està ben decidida a esdevenir un regne amb dos partits polítics en alternança en el poder, i a fer callar, amb la complicitat dels àrbitres (és a dir, els tribunals de justícia) tots els altres: una raresa folklòrica i prou. I encara hi ha il·lusos que creuen en el progrés de l’Estatut i en la virtut dels pactes!

Tot content (”xe, açò igual interessa als companys gallecs”, vaig pensar) el vaig posar a l’esmentat grup.

I avui mateix rep, via Facebook, aquest missatge:

El periódico Avuí es un periódico ultraindependentista que ha estado en 4 ocasiones en bancarrota porque la gente no lo compra y ha tenido que ser comprado con dinero público para que siga insultan a todos los ciudadanos de España. Su tirada es de las más pequeñas de España, no lo compra ni dios, pero resulta que recibe más subvenciones que El País y El Mundo juntos multiplicadas por 20.
Ese reportaje xenófobo al que haces alusión es absolutamente repugnante y me demuestra tu odio a la libertad y a la cultura.
Lo primero que estos hijos de puta (por llamarlos de una manera suave) siguen mintiendo diciendo que no queremos aprender el catalán, que no queremos a Cataluña ¡mentira! Lo que no queremos es estudiar TODO en catalán. Es la mentira constante y la manipulación constante. Hay que aprender las dos lenguas, por supuesto, pero una vez asegurado eso ¡dejen vivir en la que me de la gana a cada uno! El castellano es la lengua mayoritaria de los catalanes, aunque les pese a muchos (y me es indiferente si no lo fuera) hay que dar libertad a las personas a vivir en la lengua que a cada uno le salga de la real gana.
En Portugal, Inglaterra o Polonia no se traducen las películas en los cines y no pasa nada, prácticamente ningún país de Europa quitando Alemania e Italia traducen sus películas en sus idiomas.
Hay 255 lenguas en Europa ¿te crees que una productora de cine se puede permitir el lujo de ponerse a traducirlas en todas? ¿y en aranés por qué no? Además la Generalitat ya dijo que lo pagaba ella ¡y se negaron! Se negaron sencillamente porque si lo ponen en catalán va menos gente, punto y pelota, no busques Francos, ni fachas, ni vampiros las cosas como son.

Mira un ejemplo Vicky Cristina Barcelona: 47 salas en catalán, 5 en castellano ¿sabes como quedó la recaudación? La de castellano duplicó por 5 a la de catalán.

Asúmelo y deja de tirar mierda contra quien no habla tu lengua, y te lo dice una madrileña que es la autora del grupo en gallego. Porque una cosa no tiene que ver con la otra, a ver si algún día te das cuenta.

¿?!

Crec que sobra qualsevol comentari. Afortunadament he comprovat que aquesta gent tan tolerant m’ha suprimit del grup. Crec que alguns dels membres es sorprendrien molt de llegir aquestes coses.

Contra la censura, accions…

sergi | Paí­s Valencià, TV3, censura, dretona, manipulació | dissabte, desembre 15th, 2007

Acció Cultural del País Valencià ens envia un mail en què us anima a dur a terme una nova actuació davant l'atemptat greu contra la llibertat d'expressió que ha suposat el tancament del repetidor de la TV3 de la Carrasqueta que emetia durant més de 20 anys sense interrupció en la zona d’Alacant.

Envieu els textos que us proposen a les següents adreces electròniques per mostrar la vostra indignació davant uns fets tan greus.

PRESIDENT DE LA GENERALITAT VALENCIANA, Sr. Francisco Camps
http://www.pre.gva.es/val/buzon.htm

“Volem TV3, C33, 3/24 i 300 al País Valencià!
Arxiveu l’expedient i la multa a Acció Cultural, i torneu a obrir TV3, C33, 3/24 i 300 a Alacant!”

PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, Sr. José Montilla

gbpresident.presidencia@gencat.net
 
“Volem TV3, C33, 3/24 i 300 al País Valencià!
No accepteu un acord que no respecte el que s’ha aconseguit aquests 20 anys!”

MINISTERI D'INDÚSTRIA, Sr. Joan Clos

https://registrotelematico.mityc.es/aplicaciones/infoabonados/InfoSia.aspx

“Volem TV3, C33, 3/24 i 300 al País Valencià!
Legalitzeu les emissions de TV3, C33, 3/24 i 300 al País Valencià!”
MOBILITZAT

ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ ens convoca i anima a assistir de forma massiva a les següents concentracions per manifestar el rebuig al tancament del repetidor de la Carrasqueta que donava cobertura de TV3, Canal 33, 3/24 i 300 a la zona d'Alacant, per l'imminent tancament del repetidor del Bartolo a Castelló i del Monduver:

ONTINYENT: a aquesta ja arribem tard: va tindre lloc ahir  divendres 14 de desembre a les 20 h a la Plaça Major

CASTELLÓ:  que tindrà lloc dissabte 22 de desembre a les 19 h al Carrer Major (Davant de la casa dels Caragols)

GANDIA:  que tindrà lloc dissabte 22 de desembre a les 19 h al Plaça de l’Ajuntament.

ACPV també dona suport i anima a assistir a qualsevol acte de suport de les emissions de TV3, Canal 33, 3/24 i 300 al País Valencià.

En aquest sentit ens informa de les següents concentracions convocades per altres entitats i ens anima a participar:

VALÈNCIA: també fem tard: va tindre lloc ahir divendres 14 de desembre a les 20 h a la Plaça de la Mare de Déu

SUECA: que tingué lloc també ahir divendres 14 de desembre a les 20 h a la Plaça de l'Ajuntament

ALACANT:  que tindrà lloc avui dissabte 15 de desembre a les 20 h a la Plaça de la muntanyeta.

VOLEM TV3, Canal 33, 3/24 i 300, PER LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ!

Borbonades per a Nadal

sergi | censura, monarquí­a, xorradetes | divendres, desembre 14th, 2007

Us deixe tres cosetes per tal que pugueu imbuir-vos d’eixe món tan hermenèutic que és el de la reialesa espanyola i alegrar les festes de manera culta i divertida alhora:
Una felicitació dels amics de EL JUEVES, emprant la famosa portada censurada (per veure grans les imatges, cliqueu sobre elles):

felicitacion.jpg

I dos documents històrics:
el rei guardant les espatlles d’un dictador famós:

callas.gif

de com al S.XIX s’era més tolerant amb la llibertat d’expressió que avui en dia:

Affaire “El Jueves”

sergi | censura, llibertat, xorradetes | dilluns, juliol 23rd, 2007

Em sembla una mica xorra (per dir-ho suau) el fet de segrestar una revista dues dies després d’haver eixit als quioscs, i, sobretot, en un temps en què qualsevol ha vist (i pot veure) la famosa portada a través de la xarxa. Només posaré un link, no siga cosa que li entre el gust al senyor fiscal i comence a tancar totes les webs on surt la parella de principitos en pilota picada, com ha fet amb la web d’El Jueves.

Potser els fiscals i els jutges del nostre país no tenen coses més importants en què ocupar-se (us puc ben assegurar que aquest setmanari treu totes les setmanes a la casa reial en situació poc afavoridora, i mai no ha passat res). Per si eixe és el tema, els recomane que visiten aquest enllaç, que sí que són injúries ben fortes.

Però la veritat és que segurament el fiscal està a sou de la revista, perquè no hi ha forma millor de propaganda que la que li està fent amb tot aquest assumpte.

Ah, per cert! També hi ha qui se n’està aprofitant: com que la revista ja portava dos dies a la venda, hi ha exemplars circulant per aquí i ahir ja es cotitzaven a 49 euracos!

[Si us interessa, jo en conec algú que la té... Jeje]

Llibertat d’expressió! Que un acudit siga dolent, no lleva per a treure’l de la circulació! I tothom, tothom, és humà, i, per tant, susceptible de burlar-se’n! No acabeu amb una de les poquetes coses que encara són gratis, sisplau! L’humor. Que siga possible cagar-se en qui siga, però ja!

Salut!